xxx

Tápanyagtáblázat-kivonat

A táblázatban felsorolt alapanyagok és élelmiszerek tápanyag-összetevőinek értékei 100 g-ra, azaz 10 dkg-ra, vagy 1 dl-re, esetenként darabra vonatkoznak (külön jelöltük).

A táblázatban szereplő kérdőjel (?) azt jelenti, hogy nincs adat az adott nyersanyagra vagy élelmiszerre, nem pedig azt, hogy nincs benne például kálium vagy foszfor.

Táplálék (100 g)Energia
(kJ/kcal)
Fehérje
(g)
Zsír
(g)
Szénhidrát
(g)
Kálium
(mg)
Foszfor
(mg)
Kalcium
(mg)
Nátrium
(mg)
Gabonák és gabonatermékek
Árpagyöngy 1499 / 357 9 1,4 75 120 165 43 30
Búza, teljes 1457 / 347 14,4 1,8 66,2 140 300 39 30
Búzacsíra 1466 / 349 25 8 42 837 1100 70 5
Búzadara 1464 / 349 9,4 1 73,4 112 120 19 40
Búzakeményítő 1455 / 348 0,4 0,1 86,1 16 20 0 2
Búzakorpa 1352 / 322 15 5,5 51 1400 1280 43 2
Búzaliszt, finom, rétes 1575 / 375 12,3 1,3 76,3 108 100 13 3
Burgonyakeményítő 1400 / 335 0,6 0,1 83,1 15 7 35 8
Cornflakes 1492 / 357 7 0,6 79,7 139 59 13 3
Köles, hántolt 1558/371 11 4 71 350 ? 30 30
Kukoricaliszt 1495 / 356 9,6 3,1 70,2 60 170 22 50
Kukoricakeményítő 1446 / 346 0,3 0,1 85,9 7 30 2 2
Rizs (fényezett, hántolt) 1483 / 353 8 0,3 77,5 103 90 8 6
Rizskeményítő 1434 / 343 0,8 0 85 8 10 20 61
Rizsliszt 1508 / 359 6,9 0,6 79,4 110 90 8 6
Rozsliszt 1373 / 327 9,3 1,7 66,6 150 350 30 10
Zabkorpa 1418 / 338 14 5 57 ? ? ? ?
Zabpehely 1621 / 386 14,4 6,8 64,3 335 160 31 30
Zsemlemorzsa 1474 / 351 10,2 0,9 73,7 138 75 29 780
Tészták
Száraztészta 2 tojásos 1634 / 389 14 2,6 75,1 100 100 24 210
Száraztészta 4 tojásos 1646 / 392 15 3,4 72,9 100 180 25 248
Száraztészta durumlisztből 1499/357 12,5 1,5 73 ? ? ? ?
Sütõipari termékek
Abonett 1369/326 1 0 5        
Félbarna kenyér 1033 / 246 9,8 1 47,9 150 100 20 1200
Fehér kenyér 1050 / 250 8,8 1,5 53,1 117 120 20 700
Graham kenyér 1142 / 272 10,1 1 54 295 150 25 686
Ham-let 1360/325 14 2 64 ? ? ? ?
Korpovit 1844/439 16 14 60 ? ? ? ?
Rozskenyér 1096 / 261 8,1 0,9 53,6 169 95 30 610
Briós 1 db (95g) 1453 / 346 9,5 7,5 57,8 ? 48 ? ?
Háztartási keksz 1640 / 392 9,8 6,8 78 73 80 25 392
Kétszersült (Hóvirág) édes 1672 / 398 11,3 5,1 74,2 164 50 59 270
Kalács, foszlós 1197 / 285 9,4 2,3 55,1 145 55 52 680
Kifli 1 db (44g) 559 / 133 4,5 1,1 25,6 67 22 23 152
Pogácsa, vajas 1 db (47g) 857 / 204 4,3 9,8 23,3 55 25 ? 240
Réteslap 1 db 699/167 3 7 23 ? ? ? ?
Zsemle 1 db (54g) 634 / 151 5,1 0,4 30,8 60 27 11 340
Húsok, belsőségek
Bárányhús sovány 840 / 200 19,7 12,7 0,3 230 350 15 60
Birkahús 1327/316 17 26 0 270 ? 8 ?
Borjúhús 517 / 123 19,5 4,5 0,3 343 240 11 100
Csirkemell 520 / 124 22,8 3,1 0,5 400 160 5 50
Fácán 890/213 32 9,3 0 260 190 31 100
Galamb 960/230 27,8 13,2 0 410 400 16 110
Kacsahús 802 / 191 19 12 0,4 292 250 6 ?
Kecske 672/161 19,5 7,9 0 300 190 9 50
Lóhús 475 / 113 21,5 2,1 0,9 408 200 9 110
Marhahús 861 / 205 16,1 13,7 0,6 381 180 10 70
Nyúlhús, házi 680 / 162 21 8 0,4 210 180 19 30
Pulyka 731/174 20,5 9,5 0,4 270 170 10 50
Sertéshús 1298 / 309 16,6 25,7 0,3 442 170 13 70
Csirkecomb 588 / 140 19 6,5 0,4 400 120 5 85
Borjú/marhamáj 542 / 129 20,9 3,1 3,6 332 350 13 120
Borjú/marhanyelv 962 / 229 15,7 17,6 0,1 230 200 17 133
Borjú/marha/sertésvelő 491 / 117 9 8,6 0 327 380 15 195
Pacal 706 / 168 15,9 11,2 0 224 ? 30 130
Sertésmáj 584 / 139 19,5 5,3 2,1 310 380 10 333
Sertésszív 416 / 99 16,9 3 0,4 326 130 18 290
Sertésvese 496 / 118 17 5 0,3 259 250 13 450
Vaddisznó 493/118 19,5 4 0 ? ? ? ?
Vadkacsa 609/145 12,2 9,4 0 250 170 15 60
Húskészítmények
Füstölt kolbász 1264 / 301 15,5 25,4 0,3 510 150 32 1900
Füstölt sonka 1588 / 378 17,2 33 0,1 452 250 ? 2030
Gépsonka 670 / 157 22,6 7,1 0,4 314 220 24 855
Kenőmájas 1361 / 324 15,9 27,7 0,3 195 250 10 1100
Lecsókolbász 1180 / 281 16,3 22,9 0,3 226 150 28 1050
Nyári szalámi 1251 / 298 15,2 25,2 0,3 252 150 30 1260
Olasz, mortadella 1441 / 343 13,7 30,8 0,3 236 120 12 1500
Párizsi, krinolin, szafaládé 920 / 219 11,9 18,2 0,2 250 120 24 910
Sonkaszalámi 680 / 162 21,2 8,2 0,2 426 200 32 1310
Téliszalámi 2234 / 532 25,1 46,1 0,3 400 280 ? 1700
Turista felvágott 1693 / 403 28,3 30,7 0,3 360 120 ? 1545
Virsli 1000 / 238 12,5 20 0,2 160 150 31 2000
Halak
Angolna 1239 / 295 15 25 0 220 200 17 65
Busa 395 / 94 18 1,9 0,6 210 177 130 70
Fogas 361/86 19 1 0 225 ? 210 35
Harcsa 336/80 18 1 ? 310 ? 30 50
Heck 374 / 89 20,2 0,9 0 240 173 69 125
Ponty 518 / 123 15,9 6,3 0,1 310 137 30 50
Szardínia, olajos 1226 / 292 22,5 21,4 0,3 397 430 270 240
Tonhal 1012 / 242 21,5 15,5 0 40 200 20 43
Zsiradékok
Angolszalonna 2104 / 501 16,8 46,5 0 14 13 ? ?
Libazsír 3868 / 921 0,5 99 0 1 5 1 5
Sertészsír 3894 / 924 0,1 99,7 0 1 3 1 2
Tepertő 3457 / 823 12,1 83,2 0 ? ? ? ?
Napraforgóolaj 3898 / 928 0,1 99,7 0 0 0 0 0
Rama margarin 2730 / 650 0,4 70 0,3 0 3 ? ?
Delma margarin 2150/512 0,1 55 0,5 ? ? ? ?
Teavaj 3133 / 746 0,4 80 0,5 15 20 25 11
Tej, tejtermékek
Juhtej 475 / 113 6,1 7,2 5 182 150 183 30
Kecsketej 294 / 70 3,6 3,9 4,7 50 130 130 80
Tehéntej (zsírtart.: 1.5%) 210 / 50 3,4 1,5 5,3 160 40 114 40
Tehéntej (zsírtart.: 2.8%) 260 / 62 3,4 2,8 5,3 160 40 114 40
Joghurt, kefir 175 ml=1 doboz 483/115 5,9 6,3 8 316,7 122,5 ? 210
Tejföl (zsírtart.: 20%), 175 ml 1587/378 5,7 35 6,8 259 122,5 ? 61,2
Tejföl (zsírtart.: 12%), 175 ml 1043/248 5,9 21 7 259 122,5 ? 61,2
Kávétejszín 731 / 174 3,3 15 4,9 130 60 105 40
Habtejszín 1268 / 302 2,6 30 3 112 50 100 ?
Tehéntúró, félzsíros 617 / 147 16,2 7 3,7 65 192 80 18
Juhtúró, gomolya 1189 / 283 18,2 21,1 3 146 250 400 515
Óvári sajt 1264 / 301 29,6 18,5 1,7 180 400 600 1330
Ementáli, Pannónia sajt 1655 / 394 27,8 29,4 1,5 150 500 800 800
Köményes sajt 945 / 225 30,5 10 1,6 ? 400 400 ?
Karaván sajt 1483 / 353 22,3 27,3 1,9 ? 950 ? 1220
Lajta sajt 1575 / 375 22,6 29,7 1,6 ? 250 400 1400
Mackó sajt ( 1 db 40 g ) 1260/300 17 25 2 104 ? 400 1450
Parmezán jellegű sajtok 1617 / 385 26,8 28,9 1,6 150 550 850 700
Túra sajt 806 / 192 25,7 8,4 2 104 50 400 1450
Trappista sajt 1600 / 381 27,7 28,1 1,6 109 400 600 970
Író 160 / 38 2,7 1,5 3,3 150 20 ? 11
Tojás
Tojás 1 db 286 / 68 5,4 4,8 0,3 88 88 16 35
Tojásfehérje 1 db 59 / 14 3 0,1 0,2 66 5 3 30
Tojássárgája 1 db 244 / 58 2,4 4,9 0,1 22 91 13 5
Zöldség és főzelékfélék
Articsóka 92/22 2,4 0,1 2,9 350 130 53 47
Bimbós kel 214 / 51 4,9 0,6 6,1 411 84 30 7
Brokkoli 100 / 24 3,3 0,2 2,1 464 82 105 13
Burgonya (nyári) 367 /88 2,5 0,2 18,4 443 50 9 3
Burgonya (téli) 395 / 94 2,5 0,2 20 340 100 7 5
Céklarépa 130 / 31 1,3 0,1 5,9 260 30 35 98
Cikória 67/16 1,3 0,2 2,4 192 26 26 4
Cukkini 134 / 32 1,5 0,4 5,3 200 25 19 85
Csicsóka 121/29 2,4 0,4 4 480 78 10 ?
Endívia saláta okt.42 6,6 0,2 0,3 346 54 54 53
Édes Kömény 96/23 2,4 0,3 2,8 500 51 100 90
Fejes saláta 71 / 17 1,4 0,3 2 224 33 28 16
Fekete retek 197 /47 4,3 0,9 5,1 322 29 50 5
Fokhagyma 575 / 137 6,8 0,1 26,3 380 140 14 100
Halványító zeller 63/15 1,2 0,2 2,2 340 50 80 130
Jégcsap saláta 54/13 0,7 0,3 1,9 160 18 19 2
Káposzta (fejes) 134 / 32 1,6 0,2 5,7 227 28 33 23
Káposzta, savanyított 75 / 18 1,5 0,3 2,4 288 43 48 355
Kínai kel 67 / 16 1,2 0,3 2 202 30 40 7
Karalábé 164 / 39 2,1 0,2 6,9 380 50 43 53
Karfiol 126 / 30 2,4 0,4 3,9 328 54 26 30
Kelkáposzta 147 / 35 3,6 0,3 4,3 282 56 57 20
Kukorica (tejes) 550 / 131 4,7 1,6 23,6 300 81 15 1
Mangold 54/13 2,1 0,3 7,5 376 39 103 90
Olivabogyó 970/231 0 22 7 550 ? 61 ?
Póréhagyma 160 / 38 2,2 0,3 6,3 225 46 ? 1
Padlizsán 113 / 27 1,3 0,2 4,8 266 21 10 3
Paradicsom 97 / 23 1 0,2 4 297 26 9 5
Paraj (spenót) 84 / 20 2,3 0,3 1,8 633 55 133 24
Pasztinák 270/64 1,8 1,1 12,5 450 74 40 10
Patisszon 130 / 31 1,2 0,1 6,2 ? ? ? ?
Petrezselyem zöldje 260 / 62 4,4 0,4 9,8 1000 128 245 33
Petrezselyemgyökér 126 / 30 1,2 0,1 5,9 298 30 56 34
Rebarbara 71 / 17 0,6 0,1 3,3 400 24 14 2
Retek, hónapos 63 / 15 1,2 0,1 2,2 255 26 33 58
Sárgarépa 168/40 1,2 0,2 8,1 360 43 28 70
Sóska 101 / 24 2,4 0,5 2,3 340 70 113 26
Sütőtök 336 / 80 1,5 0,6 16,5 383 20 40 1
Spárga 71 / 17 2 0,1 1,8 207 46 7 20
Tök, főző 130 / 31 1,1 0,1 6,1 98 60 20 12
Torma 336 / 80 2,7 0,4 15,9 550 65 110 8
Uborka dec.50 1 0,1 1,7 141 23 18 13
Újhagyma 98/23 2 0,5 3 260 29 39 7
Vöröshagyma 168 / 40 1,2 0,1 8,3 175 46 30 6
Zöldbab 172 / 41 2,6 0,3 6,8 248 38 32 1
Zöldborsó 378 / 90 7 0,4 14 304 108 41 7
Zöldpaprika 84 / 20 1,2 0,3 3 212 29 14 3
Zellergumó 121 / 29 1,4 0,3 5 321 80 34 100
Zöldfűszerek
Babérlevél 210/50 1,2 1,3 7,8 85 18 135 4
Bazsalikom 198/47 2,4 0,7 7,5 600 86 369 6
Borsikafű 224/54 1,2 1 9 180 24 370 4
Borsmenta 181/43 3,8 0,7 5,3 260 75 210 15
Citromfű 188/45 3,5 0,6 4,5 400 50 150 20
Kakukkfű 401/95 3 2,5 15,1 270 67 630 18
Kapor 232/55 3,7 0,8 8 647 85 230 27
Lestyán 177/42 3,5 0,8 5 400 50 150 20
Majoranna 215/51 2,3 1,2 7,4 270 55 350 15
Metélőhagyma 113/27 3,6 0,7 1,6 464 75 129 3
Oregano 240/57 1,8 1,7 8,2 280 34 264 3
Petrezselyem zöldje 105/25 4,4 0,4 1,3 1000 128 245 33
Rozmaring 416/99 1,4 4,4 13,5 280 20 370 15
Tárkony 206/49 3,4 1,1 6,3 450 46 170 9
Turbolya 300/72 3,8 0,9 11,5 600 50 400 10
Zsálya 502/119 3,9 4,6 15,6 390 33 600 4
Zsázsa 94/22 3 1 0,4 230 52 170 49
Gombák
Csiperke 168 / 40 5,9 0,2 3,3 420 120 8 8
Laskagomba 164/39 1,9 0,7 6 190 70 ? ?
Vargánya 172 / 41 5,7 0,2 3,8 486 115 23 6
Száraz hüvelyesek
Bab (száraz) 1420 / 338 22,3 1 57,9 1310 400 106 8
Borsó (sárga) 1348 / 321 21,7 1,5 53,1 1210 400 49 10
Csicseriborsó 1314 / 314 19,8 3,4 48,6 580 430 110 27
Lencse 1438 / 342 26 1,9 53 1150 400 74 10
Lóbab 220/52,3 5,6 0,6 6,6 250 95 22 50
Szója 2150 / 512 41,6 28,5 22,1 1945 500 200 13
Szója granulátum 1894/451 45 21 18 1700 ? 200 5
Szójaliszt 1547/370 37,3 20,6 3,1 1870 550 195 4
Tofu 352/84 12 4 9 63 ? 510 ?
Gyümölcsök
Alma 130 / 31 0,4 0,4 7 144 10 6 4
Ananász 223 / 53 0,4 0,7 12 173 9 16 2
Banán 441 / 105 1,3 0,1 24,2 393 94 110 22
Birsalma 176 / 42 0,6 0,9 9,1 189 25 66 9
Citrom 113 / 27 0,4 5,8 2,3 275 50 14 4
Cseresznye 265 / 63 0,8 0,7 14 229 20 16 8
Csipkebogyó, friss 214 / 51 3,6 1,3 8 290 250 50 145
Cukordinnye / sárgadinnye 168 / 40 0,3 0,1 9,5 330 10 13 8
Datolya 447/107 1,3 0,1 26,9 350 57 63 35
Egres 164 / 39 0,6 1,4 8 203 40 36 6
Eper, fa 206 / 49 0,4 0,3 11,3 ? 25 52 ?
Füge friss 294 / 70 1,3 0,5 16 240 32 54 2
Füge, szárított 1012/242 3,5 1,3 54 850 108 190 40
Görögdinnye 122 /29 0,5 0,2 6,5 158 2 19 5
Gránátalma 314/75 0,7 0,6 16,7 290 17 8 7
Grapefruit 151 / 36 0,5 1,6 7,2 180 20 18 2
Körte 218 / 52 0,4 0,3 12 126 20 16 2
Kajszibarack 202 / 48 0,9 0,6 10,2 278 20 14 6
Kivi 218 / 52 1 0,6 11,3 295 31 38 4
Licsi 248/58 0,9 0,1 14,3 160 30 6 1
Málna 122 / 29 1,2 0,8 5,4 170 45 27 4
Mandarin 189 / 45 0,7 0,8 9,8 210 50 23 1
Mangó 242/58 0,6 0,5 12,8 190 13 12 5
Mazsola 1170/280 2,5 0,6 66 780 110 30 21
Meggy 218 / 52 0,8 1,4 11 114 50 31 5
Mirabella 268/64 0,7 0,2 14,9 230 33 12 1
Narancs 172 / 41 0,6 1,5 8,5 177 50 44 3
Naspolya 231 / 55 0,6 1,1 12 231 45 49 5
Nektarin 167/40 1,4 0,1 9 170 22 7 1
Őszibarack 172 / 41 0,7 0,3 9 205 30 6 4
Papaya dec.50 0,5 0,1 2,4 210 16 21 3
Ribiszke fekete 202 / 48 0,9 2 9,5 310 35 40 8
Ribiszke piros 143 / 34 0,6 1,2 7 238 35 57 3
Szőlő 328 / 78 0,6 0,5 18,1 192 30 28 2
Szamóca, földieper 147 / 35 0,9 0,6 7,2 147 35 28 5
Szeder 139 / 33 0,8 1,8 6 189 35 52 3
Szilva, besztercei 244 / 58 0,7 0,5 13,1 221 30 16 4
Szilva, vörös 197 / 47 0,8 0,9 10,2 221 30 14 ?
Zöldringló 256 / 61 0,8 0,8 13,5 ? 30 14 ?
Gyümölcskészítmények
Alma, aszalt 1016 / 242 1,4 3,5 55,4 622 50 30 15
Csipkebogyóíz 1018/242 1 1 58 165   70 5
Datolya, szárított 1293 / 308 1,9 1,3 72,5 649 60 21 6
Füge, szárított 1100 / 262 3,5 1,3 62 850 108 190 40
Kókuszreszelék 2525 / 604 5,6 62 6 400 160 23 40
Mazsola 1231 / 293 2,4 6,7 65 782 208 110 36
Szilva, aszalt 1126 / 268 2,3 2 61,8 824 73 40 8
Sárgabarackíz 1121 / 267 0,4 0,3 64,5 133 10 21 18
Szilvaíz 970 / 231 1,3 1,8 54 500 ? 50 26
Vegyesíz 1058 / 252 1 0,9 60 76 27 35 47
Körtebefőtt 416 / 99 0,3 0,1 23,7 126 20 ? 2
Meggybefőtt 378 / 90 0,6 1 20,8 114 50 ? 5
Õszibarackbefőtt 378 / 90 0,5 0,2 21,2 205 30 ? 4
Szilvabefőtt 386 / 92 0,4 0,3 21,9 221 30 ? 4
Diófélék, olajos magvak
Dió 2747 / 654 18,6 57 11,7 1710 400 202 11
Földimogyoró 2558 / 609 26,7 47,2 14,7 920 144 89 10
Gesztenye 700 / 167 4,8 1,5 32,6 553 90 95 20
Mandula 2629 / 626 27,6 52,5 6,8 890 450 238 8
Mák 2255 / 537 20,5 38,2 23,9 1105 800 968 17
Mogyoró 2898 / 690 15,6 63,5 8,7 600 360 290 18
Napraforgómag 2478 / 590 18,7 47,5 17,4 840 706 118 67
Pisztácia 2730/650 22 54 14 1040   110  
Szezámmag 2378/562 21 50 6 570   670  
Tökmag 2617 / 623 33,9 50,5 3,6 920 ? 67 10
Egyéb
1 csésze tea ( 1,0 deciliter) 2 / 0 0 0 0 65,7 60 10 1
Coca-Cola ( 1,0 deciliter) 192 / 46 0 0 11 150 15 4 8
Csokoládé, főző 2390 / 569 1,9 32 64,3 471 240 49 250
Élesztő, friss 222/53 11,4 0,4 1,1 650 600 28 34
Élesztő, por/1 zacskó 1158/277 36 1,5 32 2000 1200 80 50
Gyümölcsfagylalt 563 / 134 0 0 32,6 38 26 ? ?
Jégkrém 693 / 165 2,2 4,5 27,8 99 117 ? ?
Kakaópor 1621 / 386 21,4 19 32,4 1600 700 144 40
Ketchup 459/109 2 0,3 24 600 40 25 1200
Majonéz 3235 / 774 1,5 80 3 18 60 18 400
Kristálycukor 1670 / 385/7 0 0 94 2 0 0 0
Méz 1362 / 362 0,4 0 81 47 20 40 ?
Mustár 439 / 105 6 6 6 200 190 70 2500
Paradicsompüré 213/51 2,3 0,5 8,5 1160 34 60 590
Rágógumi, gyümölcsös 1296 / 310 0,1 0 78,5 8 5 10 0
Sütőpor 419/100 0,1 0 25 50 8340 1100 11800
Zselatin 1417/339 84,2 0,1 0 22 0 22 32

Tipp: Várj, mielőtt repetázol!

Bármennyire is csábító még egy pár falatot megenni az ebéd után, inkább várj 20 percet, mielőtt újra telerakod a tányérod. A gyomrod ugyanis nagyjából ennyi idő alatt közli az agyaddal, hogy tele vagy-e, vagy tényleg kívánod azt a repetát.

© 2015